Dit valg af dæk har betydning for miljøet

Der er i dag tæt på 800 millioner køretøjer på vejene verden over. Det stigende fokus og de stigende krav til bæredygtighed stiller krav til, at dækproducenter verden over producerer de mange bildæk på en bæredygtig måde. Men det er ikke kun dækproducenterne, der kan gøre noget. Som forbruger kan du også tage et miljørigtig valg hvad angår dine bildæk.

Der er ingen tvivl om, at ansvaret for klodens fremtidige liv ligger i hænderne på både producenter og forbrugere verden over. Det kan virke som et relativt ubetydeligt valg når vi vælger bilen frem for cyklen ned til købmanden. Men de benzindrevne køretøjer udgør en stor belastning for miljøet. Som forbruger bliver vi konfronteret med stadigt flere valg, hvad angår vores bæredygtige tilgang til forbrug. Heldigvis er der også ting at gøre, hvad angår vores biler.

Kig efter EU eco-mærkat

Bildæk er ansvarlige for 30% af CO2-udslippet fra en bil. Den relativt høje procentdel stiller krav til producenterne. Stadigt flere dækproducenter introducerer dæk, der skåner miljøet. De miljøbevidste dæk har lav rullemodstand og formindsker brændstofforbruger og kuldioxidudslippet, hvilket gør din kørsel mere økonomisk og miljøvenlig. I 2012 tiltrådte et EU-direktiv, der kræver, at alle dæk skal have et EU eco-mærkat, der synliggøre, hvilke dæk, der er miljøvenlige. De miljøvenlige dæk er mærkeret med et A-mærke, mens de mindre miljøvenlige dæk er mærkeret med et G-mærke. Derudover oplyser mærkaterne om dækkenes egenskaber som brændstofbesparelse, vejgreb samt støjniveau.

Mange muligheder for et miljøvenligt valg

Der er i dag mange producenter, der er gået ind i kampen for at producere mere miljøbevidste dæk. Blandt de mange producenter kan Goodyear og Michelin nævnes som nogle af de producenter, der har udviklet nye og mere bæredygtige dæktyper. Goodyears generation af letrullende dæk, EfficientGrip, bruger mindre brændstof uden at gå på kompromis med producentens høje niveau hvad bremse- og vejegenskaber angår. Michelins Energy Saver-dæk har, takket være en gummiblanding med 100% silica, et lavt brændstofforbrug og høj sikkerhed i vådt føre. Udover disse producenter, er der et hav af innovative og bæredygtige dæk på markedet, så der er ikke længere nogen undskyldning for ikke at tage et bæredygtigt valg, hvad bildæk angår.

videnombil.dk kan du finde en smart guide til de rette vinter- og sommerdæk.

Der er penge at spare

CO2-udledningen fra person- og lastbiler udgør over en tredjedel af Danmarks samlede CO-2 udledning. Når vi sætter os bag rettet og begiver os ud på vejene, udleder vores kære køretøj kvælstof, der lejrer sig i naturen og er med til at ødelægge kvælstoffølsomme områder. Det behøver ikke at være bøvlet og besværligt at skifte til miljøbevidste dæk. Faktisk kan man ligefrem spare penge ved at foretage det miljøbevidste valg. Det skyldes, at dæk med lav rullemodstand kræver betydeligt mindre benzinforbrug. Faktisk kan valget af dæk med lav rullemodstand frem for dæk med høj modstand, resultere i besparelser i benzinforbruget på helt op til en halv liter pr. 100 km.